
Ülkemizin pek çok farklı yerinde pek çok farklı yapı kullanılıyor. Ancak ülkemiz deprem kuşağında yer alan bir ülkedir. Bu kapsamda depremlerin sık yaşandığı bir ülkede, geçici binaların bile depreme dayanıklı olması gerekiyor. Özellikle şantiyelerde kullanılan şantiye konteyner modelleri ofis, ev , yatakhane, yemekhane, tuvalet ve duş gibi farklı amaçlar için tek tek üretilebiliyor veya ihtiyaç halinde birleştirilebiliyor. Bu yapıların yeri seçilirken dikkatli olmak önemlidir çünkü depreme dayanıklı olması gerekmektedir. Ancak doğru şekilde kurulan yapılar, mühendisliği, hafif yapısı ve sağlam temelleri nedeniyle depreme karşı dayanıklıdır.
Bu yapılar fabrikalarda üretilir ve genellikle düz bir beton temel üzerine yerleştirilir. Bu, yapının sabitlenmesi ve sarsıntıya karşı daha dayanıklı hale getirilmesi için gereklidir. Eğimli ve yumuşak zeminlerden kaçınılmalı, yer seçimi toprak etüdü yapılarak yapılmalıdır. Bu tarz yapıların en fazla iki katlı olması önerilmektedir. Yükseklik arttıkça ağırlık merkezi de yükselmekte ve deprem anında sarsıntı da artmakta, bu nedenle tasarım aşamasından itibaren sınırların belirlenmesi daha mantıklı olacaktır. Keza bu yapılar en fazla iki katlı olarak üretiliyor.
Birden fazla yapı birbirleri ile birleştirildiğinde, bağlantılar zayıf noktalar haline gelmez. Çünkü yapının birleşim noktaları çok iyi bir şekilde sabitlenir. Ne yalıtımdan ne de dayanıklılıktan bir şey kaybedilmez. Deprem sırasında bina içindeki güvenliğin de önemi büyüktür. Rafları ve mobilyaları devrilmeyi önleyici bağlantı parçalarıyla sabitleyin ve mümkün olduğunca cam veya kırılabilir eşyaları kullanmaktan kaçının. Acil çıkışların ve tahliye yollarının güvenliğinin sağlanması da tesis tasarımı aşamasında dikkate alınmalıdır.
Şantiye Konteyner Modelleri Nelerdir?
Şantiyelerde, pek çok farklı yapı kullanılıyor. Yalnızca şantiyelerde değil, bu yapılar hayatımızın pek çok farklı yerinde kullanılabiliyor. Şantiyelerde kısıtlı alan ve zamanda verimli bir şekilde çalışma yapabilmek için ofis konteyner gibi farklı farklı yapılar kullanılmaktadır. Her yapı belirli bir amaca yönelik olarak tasarlanıyor ve gerekli fonksiyonlara sahip bir mekan işlevi görüyor. Bu yapılardan bazıları ise aşağıdaki gibidir.
-
Ofis Konteynerleri
Burası şantiye şeflerinin ve tasarım mühendislerinin çalıştığı alandır. Odalarda çalışma masası, dolap ve klima gibi temel olanaklar konulabiliyor. Eğer rahat konsantre olabileceğiniz, sessiz bir ortam istiyorsanız bu tip sizin için temel tercih olacaktır. Nitekim yapıda yalıtım olduğu için şantiyedeki ses, ofisin içerisine girmeyecektir.
-
Yatakhane
İşin hiç durmadığı şantiyelerde, işçilerin dinlenmesi için yatakhaneler kullanılıyor. Basit bir yapı olmalarına rağmen işçi kapasitesine göre farklı farklı büyüklüklerde üretilebiliyor. Bununla birlikte duş ve tuvalet olan yapılar ile birleştirilebiliyor. Böylece daha işlevsel bir yapı elde ediliyor.
-
Ev
Ülkemizin pek çok farklı yerinde bu yapılar ev olarak da kullanılıyor. Çünkü bu yapılar oldukça estetik olarak tasarlanabiliyor. Bununla birlikte yapının içerisini istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.
-
Yemekhane
Birden fazla kişinin aynı anda yemek yiyebileceği kadar geniş bir alan mevcut. Bununla birlikte yapının içerisinde yemek yapma, servis etme, yemek yeme ve bulaşık yıkama gibi istasyonlar konulabiliyor.
-
Tuvalet ve duş konteyneri
Bu tarz yapılar hemen hemen her alanda kullanılabilir ve bütün yapılar ile birlikte kullanılabilir. Yapının içerisinde lavabo ve klozetlerde mevcuttur. Kadın, erkek veya engelli tuvaleti olarak kategorize edilebilir.
Konteynerler Birleştirilebilir Mi?
Şantiyelerde kullanılan yapılar sadece sadece geçici olarak kullanılan yapılar değildir. Her birinin kendine özgü özellikleri ve avantajları vardır. Bu yapılar birleştirilebilir veya taşınabilir. Bu kapsamda konteyner yapı istediğiniz büyüklükte olabiliyor. İsterseniz içerisinde ofis, yatakhane, duş, tuvalet ve daha pek çok farklı alan bulunabiliyor. Bu yapılar genellikle mühendislik olarak bir veya iki katlıdır. Yüksekliğin en fazla iki katlı olarak tutulmasıyla ağırlık merkezi daha aşağıda tutuluyor ve deprem gibi doğal afetler sırasında sarsıntıya daha az maruz kalması sağlanıyor. Ayrıca yapının düz beton zemin üzerine inşa edilmesi tüm yapının sağlamlığını artırmaktadır. Bu sayede depreme ve diğer doğal afetlere karşı oldukça dayanıklıdır.
Bu yapılarda kullanılan malzemeler oldukça kaliteli olmakla birlikte oldukça uzun ömürlüdür. Bu yapıların fiyatları da oldukça uygundur. Nitekim bu yapılar tek tek kullanılabildiği gibi, birleştiriliyor. Sizlerde şantiyenizdeki veya kullanacağınız alandaki ihtiyacınıza göre bir yapı satın alabilirsiniz. Bununla birlikte bu yapılar pek çok farklı alanda kullanılıyor. Kullanacağınız alana göre bir yapı seçmeniz daha mantıklı olacaktır.