Ofis Konteynerlerin Depreme Dayanıklı Olduğunu Nasıl Anlarım?

Ofis Konteynerlerin Depreme Dayanıklı Olduğunu Nasıl Anlarım?
24 Mar
Paylaş

Ülkemiz, deprem kuşağında yer almaktadır. Hal böyle olunca hepimizin sağlam ve dayanıklı evlerde oturması, ofislerde çalışması gerekiyor. Bu kapsamda ofis konteyner modelleri sağlam bir yapıda olup depreme ve bazı doğal afetlere dayanıklı olarak tasarlanmıştır ve sağlam olacak şekilde üretilirler. Ancak depreme dayanıklı olduğundan emin olmak için yapının iskelet yapısı, duvar malzemeleri, kurulum yöntemi de önemlidir. Öncelikle kullanılan malzemelere bakabilirsiniz. Nitekim bu yapılar oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü malzemeler kullanılarak üretilmektedir. 

Bir ofisin dayanıklılığını belirleyen en önemli etken arasında yapının üretimi için kullanılan malzeme ve yapı mühendisliğidir. Bu yapılar daha sağlam olduğu ve deprem anında sarsıntıya daha dayanıklıdır. Bir deprem anında sarsıntılara direnebiliyor. En azından deprem sonrasında ofis içerisindeki çalışanlar sağ olarak çıkabiliyor. Yapının depreme dayanıklılığı aynı zamanda dış duvarlarının ve iç panellerinin dayanıklı malzemelerden yapılmış olmasına da bağlıdır. Özellikle sandviç panel kullanılan yapılar son derece sağlam olup, titreşimleri kolay emer, bu da deprem anında yapının dayanıklılığını artırır.

Depreme dayanıklılık için sadece yapının kendisi değil, aynı zamanda kurulum yöntemi de önemlidir. Bu kapsamda bu yapılar için düz, beton zemin gerekmektedir. Yapının boyutuna göre beton bir zemin atılır, yapı da üzerine kurulur. Böylece deprem anında ilk titreşimi beton emecektir. Bu yapılar genellikle tek veya iki katlı olduğu için deprem anında yalnızca kayabilir ancak yıkılma riski betonarme binalara göre düşük kalıyor. Böylece ofisiniz kullanılmaz hale gelse bile, içerisinden sağ çıkma şansınız daha yüksektir.

Yemekhane Konteynerlerin Kullanım Alanları

Ülkemizde pek çok farklı alanda yemekhaneler kullanılmaktadır. Nitekim taşınabilir yemekhaneler oldukça uygun fiyatlı olmasının yanında, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Bu kapsamda yemekhane konteyner modelleri şantiyede yemek yeme alanı sağlamak amacıyla tasarlanmış yapılardır. Özellikle taşınabilir yapısı sayesinde kurulumunun zor olduğu şantiye, maden, askeri alanlar gibi yerlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yapıların en büyük avantajı taşınabilir olmaları ve kısa sürede kurulabilmeleridir. Bu sayede ihtiyaç duyulan yerde ve zamanda kullanılabiliyor.

İnşaat çalışmaları sırasında işçilerin yemek yiyebilecekleri konforlu bir alana ihtiyaçları vardır. Ancak her şantiyede lokasyon değiştiği için kalıcı bir yapı yapmak çoğu zaman zor. Yemekheneleri ihtiyaç duyduğunuz her yere koyabilir ve projeniz bittikten sonra kolayca taşıyabilirsiniz. Yemekhaneler, inşaat alanları, madenler, askeri alanlar ve afet bölgeleri gibi çeşitli ortamlarda kullanılmaktadır. Bu sebeple bu yapılar taşınabilir olmasının yanında oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Nitekim bu yapılar üretilirken en dayanıklı ve uzun ömürlü malzemeler kullanılmaktadır.

Madenlerin çalışma alanları çoğunlukla şehir merkezlerinden uzakta yer almaktadır. Çalışanların yemek almak için yerleşim yerlerine gitmesi zor olduğu için çalışma alanı içerisine yemekhaneler kullanılır. Bu yapılar sayesinde hem zamandan tasarruf sağlanmakta hem de iş verimliliği artırılabilmektedir. Askeri alanlarda çok sayıda askeri personele sorunsuz hizmet verebilmesi gerekmektedir. Yemekhaneler kısa sürede kurulabilir ve ihtiyaç halinde genişletilebilir. Bununla birlikte bir afet sonrası insanlara geçici olarak yemek sağlamak için kullanılabiliyor.

Yemekhane Konteynerleri Hangi Konteynerler ile Birlikte Kullanılabilir?

Son zamanlarda pek çok farklı alanda yemekhanelerin kullanıldığını görüyoruz. Nitekim yemekhaneler uygun fiyatlı olmasının yanında dayanıklıdır. Böylece uzun yıllar kullanılabiliyor. Bununla birlikte bu yapılar yatakhane, tuvalet ve duş gibi konteyner modelleri ile birleştirilebiliyor. Bu sayede yapı daha işlevsel olabiliyor ve şantiyelerde, madenlerde, askeri alanlarda yemek yeme alanı olarak kullanılıyor. Ancak tek başına da kullanılabiliyor. Yemekhaneler bu yapılar ile birlikte kullanıldığı için konforlu ve işlevsel oluyor. Özellikle madenlerde ve şantiyelerde çalışanların iş çıkışı duş almaya ihtiyaçları vardır. Çalışanların akşam yemeği için yemekhaneye gitmeden önce ter ve kirlerini yıkadıkları bir duş alanı kullanmak gerekmektedir. Bu sebeple bu yapılara duş alanları da ekleniyor.

Uzun vadeli projelerde işçiler için yatakhane ihtiyacı da ortaya çıkıyor. Yemekhanelerin yatakhaneler ile birleştirilmesi, hem çalışanların dinlenmesini sağlayacak hemde çalışma verimini artıracaktır. Bu tarz bir kullanım özellikle büyük inşaat ve maden sahalarında yaygındır. Yemekhane kurulan her yerde hijyenik şartların da sağlanması şarttır. Yatakhane olan bir yerde tuvalet ve duşlarda olmak zorundadır. Ancak yemekhaneler ile tuvaletlerin arasında mesafe olması çok daha iyi olacaktır. Bu kapsamda ise yapının mühendisliği devreye giriyor. Ancak bu yapılar ihtiyacınıza uygun olarak farklı farklı şekillerde tasarlanarak üretilebiliyor. 

Diğer Yazılar